Duch jest moim najmniej lubianym obrazem, mama go odwraca przodem do ściany jak przychodzi;)) a teraz wisi w korytarzu najwyżej prawie pod sufitem żeby najmniej było go widać;))
Wkleiłabym te, co są mi bliskie, ale właśnie znikną mi folder z moich dokumentów ze zdjęciami i będę musiała od nowa zrobić im zdjęcia.
Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14517 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2008-10-21, 09:35
Pięknie wyplastycznione włosy......bardzo śmiała kontrastowość ... gdyby zrobić go w tonacjach błękitno - przejrzystościowych to byłby bardziej "duchowy " lekko nocno-zwiewny .Może przez krzykliwość tych kolorów nie bardzo Ci leży ... Duch bardzo super a raczej Duszyca ... tylko wlazła w niewłaściwe swej naturze tło i woła coś niepokojącego... jakby nie mogła znaleźć należytego spokoju ...
_________________ wieczność przed nami i wieczność za nami
a dla nas ... chwila - między wiecznościami
działa przekazem formy, kolorów - ich ostrośc sprawia, że reagujemy na ten obraz najpierw negatywnie - później jednak można dopatrzeć się tego drugiego dna - "duchowego" - aczkolwiek kolorystyka sprawia, że nie utożsamiamy "postaci" ducha z naszymi o nim wyobrażeniami - raczej szarości byłyby na miejscu - ale kto wie jak duch wygląda ? - bo ja nie wiem ... może własnie tak jak go namalowała Monika, którą wśród nas witam
Z ukłonami Marek
Moniko, duch, czy duszyca, jak określiła to Nutka, na Twoim obrazie jest niepokojący. Forma i kontrasty po prostu krzyczą. Nie mogłam się oprzeć i na chwilę zamieniłam sobie skalę kolorową na szarości, o których wspomniał Marek. Obraz dalej niepokoił, ale inaczej.
Nie gniewaj się, ale nie dziwię się Twojej mamie, że odwraca ducha do ściany Może po prostu siła wyrazu, kolorystyka jest zbyt ostra? Niektórzy ludzie bardzo emocjonalnie odbierają pewne zestawienia kolorów.
czekam na inne Twoje obrazy jesiennie niezmiennie E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
pątniczka
Wysłany: 2008-10-24, 17:00
Chciałabym mieć takiego ducha u siebie
pozdrówka
_________________ słowa palą, więc pali się słowa
nikt o treści popiołów nie pyta
Jak mam być szczery, to taka ostra kontrastowość mnie razi. Lubię kontrasty w wierszach. Tutak wydaje mi się to takie jakby naiwnie agrtesywne, no ale to rzecz gustu. Na malarstwie sie nie znam. To nie moja dyscyplina.