POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Wydarzenia kulturalne » Z(a)jazd Kresowy - Lublin 2008
Z(a)jazd Kresowy - Lublin 2008
Autor Wiadomość
Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-01-04, 12:56   Z(a)jazd Kresowy - Lublin 2008

Z(a)jazd Kresowy
    - Lublin 2008

Uwaga... Uwaga... Uwaga...

...gdzieś w okolicach marca odbędzie się wielki międzyforumowy z(a)jazd poetycki (ostateczny termin podamy w najbliższym czasie).

Głównym organizatorem są Ewa Kołodyńska (Obsesja Słowa) & Marek Ciućka (Poezja ART), przy współpracy z przedstawicielami innych for poetyckich (m.in. Oaza Szeptów, Post Scriptum, Poetycko...).

Z pierwszych doniesień (i zapowiedzi) wiadomo, że zbierze się cała śmietanka ze wsiech for, co więc - nie wypada takiej okazji pominąć. Na póki co, wiadomo też, że do zajścia dojdzie w artystycznej, jazzowej knajpce, gdzieś w pępku Lublina.

ZAPRASZAMY

eva_14 

Wysłany: 2008-01-04, 14:08   

za daleko

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-04, 19:28   

dla mnie też
szkoda

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-01-05, 07:45   

...mamy formę skaczącą...

...może za rok będzie w Szczecinie :oczami:

To już zależy od was. Bo potrzebujemy zawsze kogoś na miejscu.

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-01-06, 10:54   

Eva Kołodyńska napisał/a:
Kresy nie są na końcu świata - dołącz do Nas - marzec 2008 - LUBLIN - zjazd poetycki

Ponieważ sam pomysł jest młody i dowiedziałam się o nim 2 dni temu, nie mogę jeszcze wiele powiedzieć na temat samego miejsca spotkania. Muszę najpierw porozmawiać z moim znajomym, który jest właścicielem klubu.

Restauracja – klub muzyczny, której nazwy na razie nie zdradzę, mieszcząca się w piwnicach pod staromiejską kamienicą, w samym sercu Starego Miasta w Lublinie , to miejsce spotkań bochemy kultury lokalnej z jammem.
Chodzi oczywiście o jam session, muzykę dobrą i dla każdego kto ma wrażliwe ucho.

Oczywiście sama organizacja zjazdu zależy od uczestników. Decyduje tutaj wola większości, ilość przybyłych gości i charakter imprezy. Ja ze swojej strony mam kilka propozycji na każdą okazję.

Jeżeli zbierzemy grupę ok 10 osób, możemy usiąść w małej sali i poświęcić się tylko sobie. Mamy do omówienie kilka spraw, ponieważ w międzyczasie Henryk Wolany (wodoryt) wystąpił z piękną inicjatywą wydawnictwa pisma literackiego. Nie chcę jednak wypowiadać się w jego imieniu, licząc, że jeżeli uzna za słuszne nam o tym publicznie napisać, to to zrobi.

Jednocześnie każde z takich spotkań jest zaczątkiem na kolejne, jakie będą planowane z roku 2008.
Jest w świecie poezji wirtualnej, kilka bardzo ważnych dla mnie osób, które chciałabym widzieć na tym spotkaniu i które o ile wiem mieszkają bardzo blisko Lublina, ale nie tylko. Zapraszam ludzi ze Śląska, Zachodu, Wschodu i Północy. Ba! Zapraszam też moich przyjaciół zza granicy ;-)

Chciałabym również, aby osoby których nie miałam do tej pory okazji poznać np. Tomka z Lublina, aby skontaktowały się ze mną i przystąpiły do współorganizacji imprezy.

Miejsce jakie wybrałam jest bardzo kameralne. Lokal posiada mała scenę i nagłośnienie. Mogę zorganizować część muzyczną, a jeśli pomysłodawcy wyrażą chęć, również dołączyć do tego poezję. Dla osób przyjezdnych mogę wyszukać tanie oferty noclegowe, a sama mogę się zabawić w przewodnika do lubelskim Starym Mieście. Ochotnicy nie pożałują.

Do osób, które twierdzą, że Lublin leży na końcu świata, apeluję o zapoznanie się z mapą Polski.
Np. Odległość pomiędzy Warszawa a Lublinem , to 160 Km, czyli max 2:30 h drogi pociągiem. Z Katowic ok 5 h.

Piszcie w tym temacie, chcę znać Wasze zdanie. Serdecznie zapraszam i zapewniam, że każde z takich spotkań, to głębokie przeżycie. Cieszę się również, że wiele for poetyckich, przejęło od Obsesji Słowa, zwyczaj podpisywania się swoim nazwiskiem i ujawniania twarzy. My w jakimś sensie też tworzymy historię poezji współczesnej. W jakim, zależy od tego, jak bardzo będziemy chcieli wyjść do świata.

Zapraszam Administratorów innych for poetyckich, użytkowników i każdego, kto chce nas poznać.
Poprzednie zjazdy są dowodem na to, jak wiele spraw niemożliwych staje się rzeczywistością.

Pozdrawiam

Marcin 

Wysłany: 2008-01-06, 12:23   

Inicjatywa, podobnie ja poprzednie zjazdy, jest bardzo interesująca i zachęcająca. Sam nie miałem okazji wcześniej na nich bywać choćby ze względu na ograniczenia czasowe, ale czytałem i wiem, że organizacja i same spotkania warte są tego, żeby na nich się pojawić. Nie wiem, jak u mnie będzie wyglądał marzec. Ode mnie do Lublina jest mniej więcej 500 km, a mój wolny czas z reguły ogranicza się do wolnych niedziel. Więcej będę mógł coś powiedzieć na początku marca.

Słyszałem też o przedsięwzięciu Henryka i kibicuję mu z całych sił! Mam nadzieję, że nowe pismo literackie szybko znajdzie stałych czytelników i stanie się także moim wiernym towarzyszem oraz intrygującą podróżą po ścieżkach poezji.

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-01-12, 12:45   

Zwracam się ze prośbą do wszechobecnych o robienie fotków wszelakich o zjazdowych (po wsiem) prześlecie mi je, a ja zrobim ze tego pikną stronicę ku pamięci zabaw współczesnej bohemy poetyckiej...

...a kopię (jak zawsze) prześlę do archiwów biblioteki narodowej.

Rzecz podobna dotyczy waszych relacyji opisujących wydarzenia ze z(a)jazda kresowego.

- Ziób - Marco kronikarz.

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-01, 07:48   

...materiał napisany na potrzebę styczniowego www.aurea.dicta.prv.pl :

Cytat:
Z(a)jazd Kresowy – Lublin 2008

To było trochę ponad rok temu. Wiał wiatr (jak w Kieleckim), ja czekałem na dworcowym peronie w Pszczynie, ‘siwucha’ mroziła się w lodówce...

Tak dla mnie zaczął się Pierwszy Z(a)jazd Śląski. Szczerze powiedziawszy, nie wiązałem wówczas z zimowymi z(a)jazdami wielkiej nadziei. Czymże one były względem wypasionych organizacyjnie spotkań letnich? Okazało się jednak, że pomysł zasiany przez Łukasza Gerę i Krzysztofa Famulickiego zakorzeni się na stałe w naszych artystycznych zwyczajach. Te jednodniowe, krótkie, wspólne wieczory okazały się przyciągać ludzi głodnych nie tyle gigantycznego show, co skromnej, intelektualnej wymiany zdań i doświadczeń. Nigdy nie zapomnę życzliwej rozmowy z Lidią Kowalczyk i Leszkiem Wlazło, chociażby dla tego warto było tam się znaleźć.

Z(a)jazdy w przeciwieństwie do zjazdów, przyciągają więcej osób starszych, doświadczonych, a przede wszystkim stanowią element łączący różne ‘szkoły poetyckie’ (tak niegdyś z Dariuszem Moczulskim określaliśmy fora).

W tym roku inicjatywa wyłoniła się podczas mojej rozmowy z Anią Korólczyk reprezentującą forum ‘Poetycko’. Zapytała o ‘Ekshibicjonizm Duszy’.
- Dlaczego Grudziądz? Czemu nie Lublin?
- A dlaczego nie? – Odpowiedziałem.
Niedaleko jak za kilka godzin, męczyłem już zaprzyjaźnioną Ewę Kołodyńską, znającą ciekawe zaułki tej stolicy kresowej kultury.
- Czy nie mogłabyś...?
- Mogłabym...
Przez kolejne dni napływały potwierdzenia zainteresowaniem ze stron reprezentantów różnych for poetyckich. ‘Poetycko’, ‘Obsesja Słowa’, ‘Poezja ART.’, ‘Plezantropia’, ‘Oaza Szeptu’, ‘Post Scriptum’, ‘Amarylis’, ‘Chatsureality’, ‘LSC’, jakaś grupa z Warszawy i inni. Włos stanął dęba, gdy zastanowiłem się nad reakcją łańcuchową, do jakiej po części doprowadziłem.

Burza była do przewidzenia. Opanowanie imprezy o tak szerokich ramionach i tylu ich sękach, ile jest imion w kalendarzu, to nie lada wyzwanie. Najtrudniejszym okazało się ustalenie daty, która odpowiadała by wszystkim elementom układanki – udało się. Impreza odbędzie się 8go marca 2008. Nazwy lokalu, ze względu na trwające negocjacje jeszcze nie mogę ujawnić, ale będziemy z Ewą na bieżąco informować o postępach (w tym celu zalecamy obserwację komunikatów na naszych forach).

I teraz odpowiem na zasadnicze pytanie: ‘kto może, wręcz powinien się tam pojawić?’

Każdy, kto kocha poezję. Każdy, kto czuje zapachy ciszy, widzi kolory powietrza i słyszy opowieści deptanego przez tłumy bruku. Każdy, kto potrafi za pomocą słowa szkicować, malować, albo i nawet grać melodie, jeśli nie całe opery. Każdy kto czuje się indywidualnością, ale również każdy, kto zrozumiał, że poezję się nie tylko pisze i czyta, ale poezją można być.

Zapraszam Państwa.

Agata Frączek 

Wysłany: 2008-02-01, 17:30   

się zjawię :)

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-11, 09:37   

...tak więc mamy już oficjalny plakat imprezy:

bonifacio 
cichy bluźnierca

Wysłany: 2008-02-11, 17:11   

Obecni na „Z(a)jeździe kresowym”
8 marca, sobota, 16:00 (to początek a potem do oporu)

1. Ewa - Lublin
2. Boni - Warszawa
3. Marek - Zielony 28 - Kielce
4. Tomek - Lublin
5. Nilmo - Lublin
6. Wodoryt - Świętochowice
7. Kalinka - Kielce
8. Abi - Kraśnik
9. Vilemo - Kraśnik
10. Monika - Kędzierzyn Koźle
11. AnuHa - Lublin
12. Jasiek - Łodź
13. Plezantrop - Ryki
14. Pani Plezantropa - Ryki
15. Uran - Bydgoszcz
16. Hubert Głos - Lublin
17. thickwood czyli Tomek - Anglia
18. Piotr Trysło - Warszawa
19. Dorotka Piotra - Warszawa
20. Krzychu Famulicki - Zabrze
21. luczija - Sieradz
22. Mirek - Terespol
23. Agata Kyzioł – Warszawa
24. Dariusz Włodarczyk – Warszawa
25. Kasia Służalska (zielony motylek) – Kraków/Busko
26. Hekate

Zbiegowiska zamieszane w zbiegowisko zbiegowisk:
1 - "Obsesja słowa" http://www.offart.org/obsesja/smf/index.php
2 - "Poezja Art" http://www.poezjaart.fora.pl/
3 - "Plezantropia Times" http://www.plezantropia.power-forums.com/
4 - "Oaza ciszy" http://oazaciszy.mojeforum.net/index.php
5 - "Post scriptum" http://www.postscriptum.kylos.pl/forum/index.php
6 - "Lepsza Strona Ciszy” http://goddam.pl/Forum/index.php
7 - "Poetycko" http://poetycko.vdd.pl/index.php
8 - "Arti City" http://www.articity.fora.pl/
9 - "Amarylis" http://www.amarylis.fora.pl/
10 - "Chatsurreality" http://www.chacitsubame.kylos.pl/ (forum już nie istnieje)
11 - grupa literacka „terra poetica” (bez witrynki)
Być może jakieś forum niechcący pominąłem, wybaczcie.

Osobniczki i osobnicy nr 2, 23 i 24 z grupy „terra poetica” cosik zaproponują na zlocie.

eva_14 

Wysłany: 2008-02-20, 11:06   

przybęde również

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-20, 15:00   

1. Ewa - Lublin
2. Boni - Warszawa
3. Marek - Zielony 28 - Kielce
4. Tomek - Lublin
5. Nilmo - Lublin
6. Wodoryt - Świętochowice
7. Kalinka - Kielce
8. Abi - Kraśnik
9. Agata Frączek(Villemo/cynamon) Kraśnik
10. Monika - Kędzierzyn Koźle
11. AnuHa - Lublin
12. Jasiek - Łodź
13. Plezantrop - Ryki
14. Pani Plezantropa - Ryki
15. Uran - Bydgoszcz
16. Hubert Głos - Lublin
17. thickwood czyli Tomek - Anglia
18. Piotr Trysło - Warszawa
19. Dorotka Piotra - Warszawa
20. Krzychu Famulicki - Zabrze
21. luczija - Sieradz
22. Mirek - Terespol
23. Agata Kyzioł – Warszawa
24. Dariusz Włodarczyk – Warszawa
25. Kasia Służalska (zielony motylek) – Kraków/Busko
26. Hekate
27. Gruma (Małgosia) - żona Jaśka - Łódź
28. Claudia Turonek - Poznań
29. eva_14 (POST scriptum) - Warszawa

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-03-01, 18:47   

z(a)jazd kresowy

Uwaga!

Wsie ludzie ze powyższej listy,
co być mają na z(a)jeździe

proszone są o wysłanie maila potwierdzającego Evie:
ewakolodynska@gmail.com

temat ów jest pilnym i priorytetowym
- Marek

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-03-02, 21:10   

...z przyczyn osobistych muszę zrezygnować z obecności na z(a)jezdzie w Lublinie - wszystkich z tego powodu bardzo przepraszam - czasem tak w życiu bywa.

POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Wydarzenia kulturalne » Z(a)jazd Kresowy - Lublin 2008

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie