El
przeczytałam i posłuchałam.
Spodobało się bardzo jak i poprzednie. Jest inne, ale to dobrze.
Tak wiele można powiedzieć o życiu nawet w małym miasteczku, gdy człowiek umie patrzeć i nie tylko...
Uwagi i sugestie do fragmentów w kolejności ich występowania w tekście:
Cytat:
ze zbytni
że?
Cytat:
- Dobre miejsce dla takiego jak ja. Na chwilę - pomyślało się tak Mariankowi i dziarsko pomaszerował po skromny bagaż, który pozostawił na obdartej stacyjce PKP pod opieką pani Lodzi z fryzurą rodem z niemego kina.
jakby tak nowy akapit i aż się prosi, że jak "pomyślało" to i "pomaszerował-o" ?
Cytat:
Sam dla siebie był tajemnicą, ale zbytnio go to nie zajmowało i nie warto się temu dziwić, bo większość z nas nie wie, o co właściwie chodzi w błądzeniu po tygodniach, miesiącach i latach.
piękne zdanie
Cytat:
i on nie zaprzątał sobie łba myślami, które wiele mądrzejszych od mariankowej głów, sprowadziły na manowce niepotrzebnych dywagacji.
tak myślę i myślę, a może jednak głowy?
Cytat:
Jego być było proste
- jakby tym zacząć nowy paragraf?
Cytat:
rozłożył w centrum ryneczku sztalugę
czy "sztalugi"? może się mylę, może to regionalizm, który znałam ...
Cytat:
kundel, który wyglądem przypominał skrzyżowanie hulajnogi z prosięciem.
hehe fajne!
Cytat:
Ani Maamin brzmiało czysto i wyraźnie
w cudzysłów? albo jakoś podkreślić?
Cytat:
- Może będą śpiewać.
Tu nowy akapit? może?
Cytat:
do obdartej ciężarówki
a może do odrapanej?
Puenta? cudo :
Cytat:
Droga krajowa - chyba na Wrocław.
tytuł również.
serdeczności
E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
El! Przeczytałam, posłuchałam. I - rewelka! Spodziewałam się czegoś na kształt dalszego ciągu poprzedniego opowiadania, a tu coś zuuuupeeełnie innego. Rewelka! Klimatem przypomina mi opowiadania o tzw. męskiej tematyce (pasja wędkarska, małe miasteczka, kloszardzi, dzika nadbużańska natura), pisane przez pana Grzegorza Zegadło. Podobnie wciągające.
Bardzo mi się podoba! Bardzo, bardzo. A fragment dla mnie NAJ:
el napisał/a:
Życie jest tu i teraz, a tego nie da się ubrać w mądre maksymy i aureole – trzeba po prostu być i to wystarczy. Jego być było proste jak borsuczy pędzel i rama obrazu. Rama nie może być krzywa, a pędzel łysiejący. Dlaczego? A malowałeś kiedyś?
el napisał/a:
że zbytni rozpęd zaganiał
el napisał/a:
Sam dla siebie był tajemnicą, ale zbytnio go to nie zajmowało
nie lubię słowa zbytni ale to już moje skrzywienie...