POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » DZIAŁY ARTYSTYCZNE » Fotografia » Starsza pani po dwusetce (zdjęcie zdjęcia)
Starsza pani po dwusetce (zdjęcie zdjęcia)
Autor Wiadomość
PoparzonaKawą 

Wysłany: 2020-12-22, 20:42   Starsza pani po dwusetce (zdjęcie zdjęcia)

;)

DSC07851 2.JPG
Plik ściągnięto 17 raz(y) 190,74 KB

(Meryl Streep)

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2021-01-16, 08:15   

wcale nie wygląda na starszą - Pani z siedemnastego wieku i taka szykowna

— Wisława Szymborska

Rita 
Małgosia

Wysłany: 2022-01-24, 18:20   

jaga napisał/a:

Litości! W siedemnastym wieku nikt nie podejrzewał możliwości istnienia fotografii!

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-01-24, 19:42   

Tytuł przekombinowałam. Ta fotografia jest stylizowana na starą.
Takie kreacje to jednak nie czasy dziewiętnastego wieku, a początki dwudziestego wieku czyli około 1900 - 1910 roku.

Pozdrawiam

(Meryl Streep)

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2022-01-24, 23:15   

Za pierwszego fotografa świata uważa się pochodzącego z Francji Josepha Nicéphore Niépce, jednakże podwaliny pod samą sztukę fotografii zostały położone dużo wcześniej, bo już na przełomie X i XI wieku. To właśnie w tych czasach działał Ibn al-Hajsam, pochodzący z Mezopotamii fizyk, który stworzył matematyczne podstawy optyki. To właśnie jemu przypisuje się wynalazek camera obscura, oparty na rozważaniach greckich filozofów działających około V wieku przed Chrystusem.

— Wisława Szymborska

Rita 
Małgosia

Wysłany: 2022-01-25, 03:16   

I po co Ty to wkleiłaś? Nie zrozumiałaś, że w siedemnastym wieku nie powstała żadna fotografia? W osiemnastym wieku także.

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-01-25, 05:59   

Tak przy okazji. Z Ritą mamy do pogadania...

Kiedyś, jak to buntowniczka i idealistka postanowiłam skrytykować pewien tekst. Tekst był raczej nie tyle szkodliwy, co po prostu głupi i obleśny, mogący wzbudzić znaczący niesmak u osób nieco wrażliwszych, u mnie wzbudził ewidentnie. Jako idealistka zaangażowałam się w spór o wspomniany tekst, poświęciwszy dla swoich ideałów wtedy całkiem niezłą pozycję na tym forum. Myślałam, że Rita również jest nastawiona idealistycznie i ma podobne poglądy do mnie.
Tyle, że później Rito suto posypałaś głowę popiołem przed tymi panami, którzy zamiast temat zamknąć gdy należało to zrobić, nie zrobili tego baardzo długo, żeby mnie krytykowano pod tekstem personalnie i prowokowano. A jak się okazuje z trudnymi osobami (nie tyle krytykującymi cudze teksty, a wręcz wyzywające innych od gówna, ci panowie potrafią przeprowadzać jakieś szczere rozmowy, bo jeden z nich się do tego przyznał pod wierszem niejakiego Kamila R.) No niebywałe, że ze mną nikt żadnych nie przeprowadzał. Najwyraźniej ja jestem najstraszniejsza i mnie się boją.

Wracając do tematu, kiedyś myślałam, że Rita ma podobne ideały do mnie, a nie, że znalazłszy sobie "dogodne narzędzie" chce dopiec nielubianej przez siebie koleżance z forum. Hm... wygląda na to, że tych koleżanek nielubianych może mieć tu więcej...
Who's next?

(Meryl Streep)

Rita 
Małgosia

Wysłany: 2022-01-25, 09:52   

jaga napisał/a:

Dlaczego Jaga nie uznała po prostu swojej pomyłki? Przecież dla Ciebie, Kasiu, jest ona ewidentna, nieprawdaż? Dla mnie jest kuriozalna. Sądziłam, że jest powszechnie wiadome, że zdjęcia na papierze fotograficznym zaistniały około roku 1830.
Bardzo proszę abyś odwołała swoje insynuacje dotyczące moich forumowych sympatii. Są całkowicie chybione. Mam nadzieję, że Jaga w końcu uzna za prawdziwe moje uwagi.
Pozdrawiam serdecznie Was obie.

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2022-01-25, 12:04   

Rita napisał/a:

Dlaczego Jaga nie uznała po prostu swojej pomyłki?

Rita napisał/a:
Mam nadzieję, że Jaga w końcu uzna za prawdziwe moje uwagi.

oczywiście Rito Twoje uwagi są jak najbardziej słuszne, ja nawiązałam do tego, że już wcześniej wielcy uczeni starali się rozwiązać problem fotografii

A jeśli chodzi o grafikę KATARINY - ja właśnie w ten sposób ją odebrałam - "Szykowna Pani z XVII wieku" - a któż mi zabroni widzieć obraz takim jak chcę. Myślicie, że Panie w tamtych czasach były mniej eleganckie,
wręcz przeciwnie, ich szykowność zawstydziłaby nie jedną z nas w 21 wieku

— Wisława Szymborska

Rita 
Małgosia

Wysłany: 2022-01-25, 13:24   

I ja bym miała Ciebie nie lubić, Jago? Wprost przeciwnie.
Życzę miłego dnia i pozdrawiam ciepło. :)

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-01-25, 19:45   

Cytat:
Tekst był raczej nie tyle szkodliwy, co po prostu głupi i obleśny

Cholera, chyba w swoim ostatnim poście chciałam jednak być poprawna politycznie i niesamowicie bezstronna, taka... normlana i propulbliczna, ale w ten sposób naplułam sobie i swoim ideałom w twarz.
Wspominany tekst (Bankrutka autorstwa Elki) nazwałam tylko głupim i obleśnym. Ale nie. On na prawdę był i jest szkodliwy.
Tak długo jak kobiety będą się zachwycać patologicznymi mężczyznami - ich urodą statusem i wybaczać im ohydne czyny, albo po tych czynach nagle wspominać o ich urodzie, charyzmie i chemii itp., tak długo będą dawać niepisane prawo do tego, żeby poniżać i krzywdzić je i inne kobiety, które już takich "priorytetów" nie mają, a także dawać poczucie wyższości tym mężczyznom, że im więcej wolno, bo stoją wyżej w hierarchii i dlatego kobetom nie mozę być z nimi aż tak bardzo źle, tworząc w ten sposób buców i przemocowców bardzo pewnych siebie.

Dlatego pisząc i propagując takie teksty odpowiadają nie tylko za siebie, ale i innych. I w tym całe sedno.

(Meryl Streep)

Rita 
Małgosia

Wysłany: 2022-01-25, 19:56   

Droga Dziewczynozmokrągłową spieszę, by Cię poprzeć i wesprzeć. Uważam, że nie mamy sobie nic do zarzucenia w sposobie, w jaki krytykowałyśmy przywołany tu przez Ciebie utwór niejakiej Elki. Ty przejęłaś się bardziej niż ja. Stare dzieje. Jak ona po nas jeździła! Ogromnie się cieszę, że nie odeszłaś stąd. Z zainteresowaniem i przyjemnością będę czytać Twoją prozę, którą zawsze ceniłam.
Serdecznie Cię pozdrawiam. :)

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-01-25, 20:03   

W takim razie, Rito, proszę Cię o jedno. Przyznaj tutaj pod moi postem, że panowie Gorgiasz i Leszek są równie winni całej sytuacji, bo długo nie zamykali wątku i nie próbowali dążyć do jakiegokolwiek kompromisu, że ktoś inny też może mieć sporo racji na sposób takiego a nie innego spojrzenia na tekst.
No bo chyba to, że są administratorami ich nie usprawiedliwia, co? Tak jak jakikolwiek status, charyzma, uroda i co tam jeszcze.

No, czekam, Rito.

:)

(Meryl Streep)

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2022-01-25, 20:18   

dziewczyny!! - czy warto rozdrapywać stare rany i dopatrywać się po czasie czyja to była wina.
Myślę, że nie. Jesteśmy tu i teraz w zgodnym sojuszu, więc bawmy się słowem, bo tego właśnie nam potrzeba. Posyłam buziaczki dla KATARINY i RITY

— Wisława Szymborska

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-01-25, 20:24   

Ja myślę, że jak najbardziej warto.
Warto rozmawiać. Tylko szczera rozmowa jest kluczem do szczęścia.
:)

(Meryl Streep)

POSTscriptum Strona Główna » DZIAŁY ARTYSTYCZNE » Fotografia » Starsza pani po dwusetce (zdjęcie zdjęcia)

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie