Wysłany: 2026-02-20, 14:16
Do dzisiaj zastanawiam się czasem, czy Billie Holiday śpiewająca "Strange Fruit" w czasie, gdy on zamierza rozpostrzeć świeże prześcieradło, to zwykły przypadek czy nie...
_________________ If you don't know where you are going,
any road will take you there.
/Lewis Carroll/
Wysłany: 2026-06-06, 19:49
Nie mam pojęcia jakie polskie tłumaczenie tekstu piosenki "Strange Fruit" /Dziwny owoc/ zdarzyło Ci się wyguglować. Specjalnie dla Ciebie sama przełożyłam go na polski.
Dziwny owoc
Drzewa Południa dźwigają dziwny owoc
Krew na liściach i krew u korzeni
Czarne ciała kołyszą się w Południowej bryzie
Dziwny owoc zwisa z drzew topoli
Sielska scena wspaniałego Południa
Wytrzeszczone oczy i wykrzywione usta
Zapach magnolii słodki i świeży
Wtem nagły smród płonącego ciała
To jest owoc dla wron do szarpania
Dla zbierania deszczu
Dla ssania przez wiatr
Dla spadania z drzewa
To jest dziwny i gorzki plon
Można powiedzieć terror w pięknym krajobrazie. Czarnych ludzi często linczowano zwłaszcza na Południu Stanów Zjednoczonych i o tym jest ta piosenka.
Twój wiersz świetnie oddaje psychikę bohaterki tego filmu ale kiedy ja, w kinie, usłyszałam z ekranu ten utwór w momencie kiedy on przygotowuje dla nich łóżko, wbiło mnie w fotel i zatkało. Do dzisiaj podejrzewam, że puścili ten utwór przypadkiem.
Stanley Kubrick był precyzyjny w każdym szczególe ale inni chyba niekoniecznie.
Słucham od lat mnóstwo jazzu, z radia też. W którejś audycji prezenter opowiadał, że ta piosenka funkcjonuje także jako piękna ballada, zwłaszcza, że jest wykonywana często jedynie instrumentlnie, bez słów. Myślę, że biali nie chcieli wiedzieć o co chodzi, zwłaszcza biali na południu Stanów. Rodzaj cenzury. Po naszemu to tak, jak w przysłowiu, że w domu wisielca nie mówi się o sznurze.
/Lewis Carroll/
Wysłany: 2026-06-06, 20:56
kinoman napisał/a:
pewnie, nie.
przy okazji wyguglałem tłumaczenie tekstu, pasuje
Sama sprowokowałam ten problem z piosenką umieszczoną w filmie "Dziewięć i pół tygodnia" i tylko dlatego napisałam poprzedni komentarz, że Ty napisałeś to co powyżej. Uznałam,że to chyba nieporozumienie.
Wiem, że w filmowej serii swoich utworów, tytuły filmów traktujesz jedynie jako sygnał inspiracji do napisania czegoś całkowicie własnego.
/Lewis Carroll/
Wysłany: Wczoraj 2:00 Re: "Dziewięć i pół tygodnia"
kinoman napisał/a:
wersja poprawiona
9 1/2 tygodnia
pojawił się trochę zaniedbany
pod wpływem wakacyjnej
dziewczyny spod księżyca
nie planowałam
już więcej zazdrości
dotyku zauroczenia
kiedy rozpalał na mnie oczy
zabezpieczałam się tylko
pragnieniem bez reszty
która będzie dogaszaniem
Podoba mi się nowa wersja. To co wcześniej nazwałeś historią miłości osadzonej w realiach niedopasowania stało się teraz w moim odbiorze trochę bardziej skonkretyzowane.
Poszukałam informacji o twórcy ścieżki dźwiękowej do tego filmu. Wybitny zawodowiec, który musiał w pełni świadomie właśnie "Strange Fruit" umieścić tam, gdzie umieścił. Co ciekawe poeta, który napisał wiersz, do którego potem powstała muzyka dał tytuł: "Bitter Fruit", czyli "Gorzki owoc".
Wygląda na to, że przez lata słuchania przyzwyczaiłam się do interpretowania słów tego utworu w sposób jednojednoznaczny.
Twoja przenikliwość i werdykt, że "pasuje" są na miejscu.
Pozdrawiam.
/Lewis Carroll/
Wysłany: Wczoraj 14:45
Odbieram Twoje kolejne wersje nie jak udoskonalanie pierwotnej tylko jak kolejne spojrzenia na to samo. Odniesienie do piosenek Kate Bush...tak, bo to ciągle ten rodzaj traktowania miłości przez niektóre kobiety, że kochają, pragną miłości ale konkretny mężczyzna jakiś nie taki z marzeń i ze łzami w oczach decydują, że muszą go porzucić.
Ta postawa, niestety, podoba się wielu osobom gotowym zawsze wieszać psy na facetach, którzy bywają w takich związkach wrażliwsi i kochają naprawdę.
Miłej niedzieli. Pozdrawiam.
/Lewis Carroll/